Činoherci DAD v Prešove odohrali vo svetovej premiére výsledok svojej spolupráce

27.10.2003 Celý región

Úvahy o slobode ľudského konania a trvácnosti života tvoria nosnú myšlienku inscenácie Prelud, ktorú vo svetovej premiére pripravil na večer 18. októbra hosť...
Úvahy o slobode ľudského konania a trvácnosti života tvoria nosnú myšlienku inscenácie Prelud, ktorú vo svetovej premiére pripravil na večer 18. októbra hosťujúci režisér Blaho Uhlár s činoherným súborom Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove. Uhlár sa vrátil do tohto národnostného divadla po bezmála trinástich rokoch a nový titul do jeho repertoáru pripravil svojou už osvedčenou metódou \"kolektívnej spolupráce\".

Žánrovo predstavenie osciluje medzi magickým podobenstvom a karnevalovými výjavmi s prvkami veselohry i divadla poézie. Sám Uhlár ešte pred premiérou nedokázal charakterizovať pravú podobu predstavenia. Podľa neho to však nie je najdôležitejšia otázka. Potešilo by ho, keby divák prijal výzvu k úvahám o tom či je slobodný občan a ešte viac, keby v inscenácii našiel to, o čom ani sám režisér a spolutvorcovia, dvanásti činoherci DAD, netušili. \"To je hádam moja najvyššia ambícia - umožniť divákovi preniknúť tam, kam ani autori netušia, žeby sa dalo, \" dodal Uhlár.
Premiéra bola prvou v novej divadelnej sezóne a činoherný súbor DAD je odhodlaný pripraviť také inscenácie, ktoré by zarezonovali v celoslovenskom divadelnom kontexte. Výzvou je skutočnosť, že za inscenácie uvedené v minulej sezóne sa DAD ušli dve nominácie na Dosky 2003.

(jj)
 

Vyberte región